ODRŽANA RADIONICA Br. 3

U okviru projekta: „Formiranje mreže za unapređenje zaštite životne sredine od zagađivača u rudarskim prekograničnim oblastima“

28. novembar 2019. godine, Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor

U Institutu za rudarstvo i metalurgiju u Boru 28. novembra 2019. godine održana treća radionica u okviru realizacije projekta Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Rumuniјa-Srbiјa pod nazivom: „Formiranje mreže za unapređenje zaštite životne sredine od zagađivača u rudarskim prekograničnim oblastima“ (skraćeni naziv projekta NETMIN, eMS br. RORS-308). Organizator radionice bio je Institut za rudarstvo i metalurgiju u Boru, partner na navedenom projektu.

Radionici su prisustvovali, pored članova projektnog tima iz Instituta u Boru i Univerziteta Politehnika iz Temišvara u Rumuniji, i studenti osnovnih i doktorskih studija hemije i ekološkog inženjerstva navedenog Univerziteta u Temišvaru, kao i stručnjaci Instituta. Na radionici je bilo prisutno oko 40 učesnika. 

Skup su najpre ispred Instituta u Boru pozdravili dr Daniel Kržanović, koordinator projekta, i dr Ana Kostov, koordinator projekta za odnose sa javnošću. Potom je rukovodilac projekta prof. dr Cornelia Muntean dala osvrt na dosadašnje postignute rezultate na projektu, koji se realizuje 6 meseci.

U okviru radionice su potom održana stručna predavanja koja su prezentovali eminentni stručnjaci u svojim oblastima: medicini, poljoprivredi, zaštiti životne sredine, hemije i geomehanike, i to:

Doktor Goran Golubović, lekar, koji je govorio o uticaju teških metala na hronične bolesti. Potom, diplomirani inženjer poljoprivrede za ratarstvo Zvonimir Firicki, koji je govorio o stanju poljoprivrednog zemljišta i šteta nastalih kao rezultat prethodnog rada RTB-a i uticaja intenziviranja proizvodnje u Serbia Zijin Bor Copper doo Bor. 

U drugom delu rada Radionice, bile su zastupljene stručne teme i o njima su govorili stručnjaci Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor. Dr Daniela Urošević je govorila o uzorkovanju zemljišta, doktorand Lidija Đurđevac Ignjatović je govorila o ispitivanju tla u cilju određivanja vlažnosti i granulometrijskog sastava, i doktorand Tamara Urošević je govorila o određivanju sadržaja bakra, olova i žive u zemljištu atomskom apsorpcionom spektrofotometrijom.

Nakon predavanja usledila je diskusija i zaključci u vezi uticaja zagađenja u prekograničnim rudarskim oblastima na životnu sredinu u području samog grada Bora i njegove neposredne okoline, kao i dalja implementacija i realizacija navedenog projekta, planovi za dalju realizaciju aktivnosti i održavanje novih radionica.

Takođe, stručnjaci i inženjeri su pozvani da se pridruže formiranju mreže za unapređenje zaštite životne sredine.

U popodnevnim satima, učesnici Radionice posetili su Muzej rudarstva i metalurgije u Boru i proveli zanimljiv ostatak radnog dana sa zaposlenima, koji su im uz gostoljubiv doček, prezentovali razvoj rudarstva i metalurgije u ovim krajevima od praistorije do današnjih dana, uz prikaze uzoraka sa nalazišta koji su pronađeni na teritoriji istočne Srbije. Takođe, mogle su se čuti vrlo interesantne priče o običajima i životu starosedeoca u ovim krajevima. Na kraju pogledana je i izložba o životu i radu poznatog srpskog kompzitora Stevana Stojanovića Mokranjca.

Rad na projektu Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Rumuniјa-Srbiјa nastaviće se i 29. novembra, kada se planira održavanje trening aktivnosti u laboratorijama Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor.

Datum: 29.11.2019. 

Kontakt osoba: Dr Daniel Kržanović 

Koordinator projekta ispred Instituta, 

tel. 030 454 172, e-mail: daniel.krzanovic@irmbor.co.rs 

Galeriju fotografija pogledajte ovde.
 

Leave a Reply